Historie

Historie

Det er meningen at siden her  skal fortælle St. Brøndums historie, men lige nu bliver det en anden historie  – nemlig historien om Magnus.

1.og 2. december

I et lille hus i St. Brøndum vågnede nissen Magnus. Der var helt stille i huset men sådan havde det ikke altid været. Han kunne svagt huske at de havde været rigtig mange da hr. og fru Frandsen boede i huset, så mange at hr. Frandsen havde sagt at han havde det bedst i december for der var nisserne ude, resten af året gemte de sig i skunken – og så vidste man aldrig hvilke skarnstreger de så lavede. Nu var hr. og fru Frandsen der ikke længere og alle nisserne var flyttet ud – nå, ja næsten alle – for de havde glemt ham. Det var han blevet så ked af at han havde sovet til nu, godt nok var hans søvn blevet forstyrret af et par drenges vilde hyl nogle gange, men han havde ikke orket at stå op. Nu var han dog blevet godt gammeldags sulten, men der var ingen risengrød til ham. ”Halloooo”, råbte han – men ingen svarede. Der var helt tomt, koldt og mørkt i huset – ingen fru Frandsen der slagtede gæs og ænder, bagte og lavede julemad, der var ikke så meget som en stump pølse, en bid frikadelle eller en klejnekrumme. Magnus gik hen til vinduet – det sneede lidt udenfor, men han var langtfra i julestemning – Magnus var kort og godt SULTEN! Noget måtte han gøre for maden kom ikke af sig selv.

 

3. december

Magnus var blevet så gnaven at han havde sovet i over et døgn. Nu var han vågen og frisk som en havørn – nå nej, det var han så ikke. Han var nemlig stadig hundesulten. Han gik hen til vinduet, havde det ikke sneet før – og det havde det faktisk! – så gjorde det nu, store hvide snefnug føg ud af himlen. Magnus frøs også, men der var ingen vej udenom, ville han have mad måtte han selv skaffe det. Han gik udenfor – hvor skulle han gå hen? For mange år siden havde der boet en slagter oppe på toppen af bakken, han boede der vist ikke mere – de gamle gårdboer sagde også at han havde en hund som man skulle passe på. Siden var der kommet en familie med 4 børn. Børnene havde leget i sneen som børn gjorde dengang og deres mor havde bagt, lavet leverpostej og sylte, mon han kunne få  lidt mad deroppe? Han gik op ad grusvejen der var dækket med sne. Magnus kom op til huset, men det var lige så øde, koldt og forladt som det han kom fra. Heller ikke der var der mad, arrigt gennemsøgte han garage og hønsehus – intet! Han gik ud i haven – eller rettere vildnisset – for den var ikke blevet holdt i årevis, og så satte han sig til at græde!

Hov, hørte han ikke små trin i sneen? Jo det var en lille kat. ‘Hej, mis’, råbte Magnus, ‘ ved du hvor man kan skaffe noget mad?’ ‘Tja’, sagde katten ‘ du ku jo gå på jagt, det gør jeg’. Det var Magnus ikke helt med på, for det havde han ikke prøvet før. ‘Nå ja, da det snart er jul skal jeg gerne fange en mus til dig’ sagde katten. ‘Jeg kan altså ikke leve af mus’, jamrede Magnus. Katten så på ham og sagde: ‘ Ok, du er jo større end mig, så jeg vil prøve at få fat i en rotte.’ Nu græd Magnus igen, ‘ jeg spiser hverken mus eller rotter’, sagde han fornærmet. ‘Hvis du er så kræsen at du hverken kan spise mus eller rotter, som er en stor delikatesse, må du vel gøre som ræven og gå i skraldespandene’ sukkede katten. ‘Bvadr’, sagde Magnus, ‘så hellere sulte!’ Og dermed indså Magnus at han igen måtte gå sulten i seng. Han gik ind i det tomme hus, fandt nogle klude han kunne ligge på og bruge som dyne og lagde sig til at sove i et hjørne.

 

 

  1. december

Magnus var vågnet efter endnu en nat på tom mave, måske skulle han have gjort som ræven? Det kunne da være han kunne finde noget spiseligt i en eller anden skraldespand. Altså gik Magnus endnu en gang ud i sneen, han  gik lidt rundt for han havde det helt ærligt svært med at skulle stå på hovedet i en skraldespand. Langt om længe fandt han en skraldespand bag et hus hvor han kunne stå i fred, han skulle lige til at dykke ned i spanden da hans meget skarpe nisseører opfangede to damer der snakkede. De skulle til julebanko og man kunne vinde ænder. Magnus opgav skraldet, ænder det var vist rigtig god mad og så noget med et træ i stuen, han ville vente og ha´ fat i en and. Da det blev aften fulgte han efter et par damer der forhåbentlig skulle til julebanko. Magnus kom ned på torvet, der stod et stort grantræ med lys på, så langt – så godt, som de gamle sagde, nu skulle han bare ha´ serveret noget and! Magnus listede sig ind i forsamlingshuset, der var en del mennesker – men….. der duftede ikke bare en smule af mad. Magnus var skuffet – damerne havde jo sagt man kunne vinde ænder. ‘og der er en and på fuld plade’, råbte en mand. Pludselig råbte en ‘banko!’ og hun fik udleveret en flad firkant. Magnus syntes ikke han kunne huske at en and så sådan ud. Nu må man jo ikke stjæle og det vidste Magnus godt, men hans tarme skreg så meget af sult at hele St. Brøndum måtte kunne høre det. Selvom han var rystende ræd for at blive opdaget og havde kulsort samvittighed listede Magnus hen til den mand der sad og råbte en masse tal – og så snuppede han en and! dvs en af de der flade firkanter. Han skyndte sig lidt væk og satte tænderne i anden – ØV, hvor var den tør og den smagte af papir. Skuffet lagde han resten af anden tilbage. Han gemte sig i et hjørne og kom til at tænke på en sang, ‘Når en peberkagebager bager peberbagekager…..’ den var endt med nogle kager der ikke smagte godt og blev givet til ræven da han ville stjæle kager. Det var selvfølgelig derfor han måtte gå i skraldespandene, Magnus og ræven var i samme båd. Magnus gemte sig i forsamlingshuset, i nat ville han sove hvor der var varmt.

 

5. december

Magnus vågnede endnu en gang og var hamrende sulten, men idag frøs han ikke! Han havde sneget sig ud i et hjørne i  forsamlingshusets køkken, hvor han havde lagt sig til at sove. Nu måtte han altså skaffe sig noget mad, han gik på jagt i køkkenet. Intet i skraldespandene, intet på bordene, køleskabet var tomt – tilbage var et par hylder og køkkenbordet. Der lykkedes det ham at finde et par stykker hugget sukker og det var bedre end ingenting. De var hurtigt spist og så gik han ud i vintersolen….Brrr – hvor var det koldt… Det frøs og alt var snehvidt, han huskede fru Frandsens nisselandskab i stuen – det var også hvidt, men det var ikke koldt! Han gik om bag forsamlingshuset, smuttede gennem huller i et par hække – ‘Vovvovvov- grrrrrrr….’, lige pludselig stod han omringet af et par meget farlige og glubske hunde, især den mindste, brune var arrig – og det selvom den var mindre end Magnus. Magnus stod helt stille, men så kørte der en bil op til gården og så fik hundene travlt med at skælde den ud. Imens skyndte Magnus sig over i stalden og gemte sig i noget halm, lidt efter hørte han skridt. Det var katten og det var Magnus glad for.

‘Nå’, sagde katten, ‘du var nok lige ved at blive ædt af hundene, men her kan du være i fred.’ Magnus nikkede. ‘Er du stadig sulten?’, spurgte katten. Magnus nikkede igen. ‘Når hundene bliver lukket ind, får jeg lidt rester og en skål  mælk, der er sikkert nok til os begge’, sagde katten. Og sådan lykkedes det Magnus at få lidt mad. Magnus besluttede sig for at sove i stalden den nat, der var læ og når han gravede sig godt ned i halmen var der også varmt.

6. december

Magnus vågnede ved at katten langede en klo ned i halmen, han fór ud af halmdyngen hurtigere end en nytårsraket. ‘Undskyld’, sagde katten, der forøvrigt hed Sortemis, ‘ men der smuttede lige en lækker fed mus ind i halmen, og jeg troede ikke du lå der og snuede langt op ad dagen.’ ‘Hmm, hvornår stod du op’, spurgte Magnus. ‘Stod op og stod op, jeg har været på jagt efter mus flere gange både i nat og her op ad dagen, det er nu mit job som jeg så får mælk og rester for, og selvfølgelig de mus jeg fanger’, sagde Sortemis, ‘Hvad er egentlig dit job?’ Og det vidste Magnus jo egentlig ikke. De sad og snakkede, igen fik Magnus lidt rester og noget mælk. Da det blev aften var det stadig frostvejr og Magnus lagde sig endnu en gang til at sove i halmen hvor der var lunt og godt.

7. december

Det var forunderligt som den lune halm fik Magnus til at sove, endnu en gang snuede han til langt op ad dagen, man skulle sandelig ikke tro han havde sovet i mange år! Men nu var han vågen og frisk til at gå på eventyr, allerførst skulle han snige sig forbi hundene og det kunne blive svært. Heldigvis kom Sortemis forbi og da den så at Magnus ville få vrøvl med hundene tog den Magnus på ryggen, hoppede op i et træ, klatrede ud på en gren og hoppede ned i en have hvor hundene ikke kom. Magnus takkede Sortemis og gik på opdagelse i haven, han endte dog på torvet ved det store juletræ. Udenfor købmanden stod en flok børn og ventede. ‘Hvad mon de venter på?’, tænkte  Magnus. Det fandt han snart ud af, købmanden kom og lukkede op og børnene tumlede ind ad døren, Magnus listede stille med ind. Han gik med børnene ind i baglokalet hvor de legede med nogle underlige kasser, børnene hentede både slik og sodavand. Magnus prøvede at tigge, men nutidens børn tror åbenbart ikke på nisser, så de kunne hverken se eller høre ham og derfor fik han ingenting. Sådan gik et par timer hvor Magnus forsøgte at gøre opmæksom på sig selv, så gik børnene og Magnus skyndte at gemme sig på en hylde. Da der var tomt og mørkt, ok så næsten mørkt i butikken, sneg Magnus sig frem. Han fandt noget kage i køkkenet – der var godt nok det med at man ikke måtte stjæle – men han var sulten. Han snuppede lidt kage og gik så op bag disken. Nøøøj, hvor var der meget slik, det kunne vist ikke ses hvis han spiste lidt, så Magnus proppede sig med slik. Den slags kan man blive noget så tørstig af, han skulle lige til at hente sodavand i køleren da han fik øje på noget meget bedre – NISSEØL! – hurtigt klatrede han op og hentede to store flasker som han drak……. Føjjj, hvor blev han svimmel og søvnig, og det var nok ganske godt for han havde også fået mavepine af al det slik han havde spist. Så Magnus lagde sig på en hylde og faldt i søvn.

8. december

Magnus  vågnede ved at et par drenge susede forbi den hylde han lå på. Føjjj – hvor havde han det skidt – ondt i maven og det føltes som om der sad en og hamrede INDE i hans hovede. ‘Jeg gør det aldrig mere, jeg lover det’, peb Magnus, ‘Aldrig mere slik og nisseøl, ihvertfald ikke så meget’. Det hjalp heller ikke på hovedet at drengene var ret livlige og måske en smule højrøstede. Da Magnus ville ha fred til at sove måtte han finde et andet sted og helst et sted med varme.

Han sneg sig derfor over i den gamle sparekasse der var blevet fyldt med bøger, nogle af dem var godt nok lidt støvede, men det lykkedes at finde et hul på en hylde hvor han kunne sove, ja – det vil sige indtil en kunde kom og så på bøger. Så måtte Magnus flytte sig og han lagde sig i en kasse og sov. Gid julemanden dog ville finde et sted han kunne bo og nogle nisser han kunne bo sammen med!

9. december

Magnus var rigtig kommet i træning med at sove rigtig længe, eller også var  det fordi han lå lunt og godt – ja det vil nu sige han kunne nu godt ha brugt en dyne at ligge på, en hovedpude og en dyne over sig – men så havde det også været perfekt. Nu stod Magnus op – udenfor hylede vinden og det sneede helt vildt, bortset fra vinden var alt stille. Magnus listede hen til bagdøren, åbnede den og gik ud og legede i sneen.

Selvom han var helt alene legede han ude i to timer, og det selvom han hverken havde hue eller halstørklæde på. Hans træsko kunne heller ikke holde sneen ude, så da Magnus gik ind igen bævrede han som ti espeløv af kulde, og hans sokker var våde og kolde. ‘Bare min mor havde været her’, snøftede Magnus, ‘ så havde hun givet mig varm kakao eller te og senere havde jeg fået varm suppe.’ Men Magnus var helt alene og krøb sammen ved varmeanlægget til han begyndte at få varmen, så smuttede han op i køkkenet for at lede efter mad. ‘Det er dog utroligt så glade mennesker må være for sukker’, tænkte han, for det var det eneste der var. Han spiste lidt sukker, fandt en bog med mange billeder i, skubbede en kasse ind på toilettet, hvor der var varmt. Han fik fat i et håndklæde der kunne bruges både til madras og dyne og så krøb han i ‘kassen’ med bogen.

10. december

Nu husker du måske at Magnus fandt  en bog med mange billeder i – det var der en grund til. Magnus havde ikke været så flink i nisseskolen, han havde faktisk været ret doven og det hævnede sig, derfor var han ikke så god til at læse og derfor var han mest glad for bøger med få bogstaver og mange billeder. Magnus var faldet i søvn med bogen, og nu vågnede han i en seng hvor han lå lunt og godt. Han manglede næsten kun en ting – MAD! Han måtte nok ud i den kolde sne og se om han kunne få lidt mad hos katten. Denne gang ville han ikke falde i gabet på hundene, så han besluttede at holde sig til vejen, desuden lå der så meget sne i haverne at han ville drukne i det. Så Magnus prøvede at finde vej til gården med Sortemis, men uhmm det duftede godt fra huset overfor, småkager! Det næstbedste Magnus vidste og kakao!

Magnus smuttede ind i huset, der sad en mand og læste avis mens nogle fra Rudolfs (du ved julemandens rensdyr) familie kiggede på ham – eller rettere ho nvederne kiggede på ham! Mystisk – hvor var resten af dem?  Nå, Magnus lod rensdyrene være og smuttede ud i køkkenet hvor han forsynede sig med kakao og småkager og så lige et par bolcher. Damen i huset så så rar ud. ‘Gid hun ville opdage mig og jeg kunne snakke med hende’, tænkte Magnus, han havde nemlig opdaget at hun var god til at strikke ligesom hans mor og Magnus manglede ekstra sokker og vanter og kunne godt bruge en ny trøje. Magnus gik rundt i huset han fandt noget legetøj som han legede med, det var lang tid siden han havde haft det så godt og da konen i huset kogte suppe sørgede han for at hjælpe med at smage til – mange gange! Da manden gik ud i værkstedet smuttede Magnus med. Han kiggede på stjernerne der blinkede i den frostklare nat og han smuttede med manden ind igen. Magnus havde fundet en kasse med en pude i, nu lå han blødt, lunt og godt på puden med et bundt blødt garn som hovedpude og en dukkedyne over sig. ‘Godnat’, sagde Magnus til manden og damen, selvom de ikke kunne høre ham.

12. december

Nu undre du dig at der ike var igår – det maj Mangus der skriv, og det er det ik længe. Igår ville jeg til julsang, men det var i kirke og nisser gå ikk i kirke. Jeg sto udefor og plusli larmet klokkern, jeg ble bang og hævnet ved å bytte tal på salmer. Men jeg vil godt ha juleguf så jeg gik i forsamlingshus (ha jeg fik hin te å stav) å så spist jeg ævlskiv, kag å kun lidt slik, jeg drak lidt gløg men ik majet, så hr ikk ånt i hovt idag, jeg tog hjem mæ hin der fant mig og vækt mig 1. decemper, men det var nite, hun skolelær å hun syns jeg træng til å lær læs å skriv, det ikk sjov, så nu jeg færdig, jeg komm ud herfra å så find sted å sov. Og således strøg Magnus afsted for at undgå mere skolelærdom, gad vide hvor han vil sove i nat for det bliver hundekoldt

13. december

Magnus vågnede. “Jeg tror jeg vil ønske mig en næsevarmer til jul”, fnisede han, mens han gned sin blåfrosne næsetip. Magnus var nemlig krøbet ind mellem noget rockwool, så han var nogenlunde varm, bortset fra næsen som han måtte stikke udenfor for at kunne trække vejret. Nu stod han så i det sædvanlige problem – MAD!! Ovenikøbet var han ved at blive vant til mad flere gange om dagen og igår var han stukket af før aftensmaden – ikke så smart, vel Magnus? Hvor skulle han skaffe mad idag? Sortemis? Kun hvis han mødte den, hundene var nemlig ude. Han endte med at snige sig ind til den rare dame – hun havde ingen hund han skulle passe på. Det lykkedes at få varmen, også i næsetippen og at få lidt bolle og varm kaffe, så lagde han sig ved varmen og hyggede sig mens hun havde travlt med at strikke. Han nåede endog at få en bid frokost før han gik over på torvet, der stod drengene igen og ventede på at komme ind.

Magnus fulgte med ind, han kiggede på drengene – det så ud til de havde det sjovt med sådan nogle uhyrer som han var blevet tvunget til at skrive på. Magnus fattede det ikke. Hvad han godt fattede var at slik smager godt og derfor forsvandt der lidt en gang imellem, Magnus havde også et godt øje til nisseøllet, Carolus, kaldte købmanden det. Det var jo ikke fordi det smagte dårligt – tværtimod, det var sødt og godt som juleøl skal være, om et par dage ville han tage en tår – men ikke en hel flaske eller flere.

14. december

Magnus var fulgt med en af drengene hjem, det vil sige – han nåede ikke helt hjem til ham. Undervejs så han nemlig en nisse med eget hus! Det havde Magnus aldrig hørt om før – nisser plejede at bo i menneskers huse, undtagen nogle fjerne slægtninge der blev kaldt skovnisser – de boede som navnet sagde i huler under rødder på store træer i skoven. Denne nisse med sit eget hus måtte være noget specielt – måske var han rig!
Magnus bankede på døren – intet svar. Så åbnede han døren og gik ind. ‘Goddag’, sagde Magnus – intet svar. ‘Hvad hedder du?’, spurgte Magnus – stadig intet svar, og ligemeget hvad Magnus spurgte om svarede nissen ikke. Han sad bare og stirrede ud af vinduet. Han havde heller ikke rørt sin risengrød og den var kold og stiv, så stiv og hård at man hverken kunne få ske eller noget som helst andet i den. Udenfor var det begyndt at blæse temmelig kraftigt og selvom Magnus syntes det var uhyggeligt med en nisse der bare stirrede ud af vinduet uden at sige noget, grød der var urørt, koldt og meget hårdt, for slet ikke at tale om et hundekoldt hus, besluttede han sig for at overnatte der. ‘Jeg tror ikke han er ret rig’, tænkte Magnus, ‘Han er nok nærmere lidt – eller meget – til en side, hvilket på nyere nissesprog betød at han var totalt syg i roen.

 

 

15. december
Magnus vågnede ved at drengen susede forbi nissens hus, Magnus skyndte sig at følge med. Drengen susede ned til købmanden. ‘Børn er mærkelige’, tænkte Magnus, det havde nemlig blæst og sneet det meste af natten og nu lå der de dejligste snedriver, men menneskene syntes ikke de var dejlige, de kørte fast med deres køretøjer, og drengene ville åbenbart hellere hænge hos købmanden end at lege i sne, underligt!
Denne dag var der mere liv i byen end ellers. Der var julemarked og øl hos købmanden, ja selvfølgelig solgte hun altid øl – men idag kunne man smage på dem, det måtte Magnus nok benytte sig af senere – måske!
Magnus gik over i bogudsalget, det var slet ikke til at kende! Der var borde med fine ting. Ved et bord var der en granguirlande med små glasengle, en anden havde taget skoven med, ihvertfald gran, mos, grene og kogler. En havde juleting lavet af fin tråd. Den rare dame var der og uff… hende skolelæreren, heldigvis så hun ikke Magnus, heller ikke selvom han lavede lidt ballade ved at vælte et par engle. Men ellers hyggede Magnus sig med at høre julemusik og spise kager og slik. Der var nogle der sagde at der var ostebord på det gamle mejeri, men ost var nok mest for mus!
Ovre hos købmanden lykkedes det ham at få en bid frokost, spegepølse, rullepølse og leverpostej -nøøjj, hvor var det godt. Men det allerbedste var at han fik reddet sig en tår nisseøl – jule Carolus – der manglede kun risengrøden!
17. december
Hmm igår var det Magnus´ tur til at skrive, men det ser ud som om han stadig er uvenner med tastaturet – han sagde ellers at han havde skrevet da han sad og hyggede sig med et puslespil. Magnus var ellers på besøg hos nogle gæve vikinger. På vej ned til dem så han julemanden med et rensdyr på taget af et hus. Men det var et underligt rensdyr, helt gennemsigtigt – mon der findes spøgelsesrensdyr….ufff. Og hvorfor kører julemanden med sådan et? Hmmm en ‘ulden’ affære!
Derfor skyndte Magnus sig over til vikingerne i Mimers Brønd. Mimers Brønd var et lille hus, lidt større end det hus den skøre nisse havde, der var også hundekoldt men det var fordi de var ved at lave noget der hed bronzestøbning, og så var man nødt til at have åbne døre. Vikingerne støbte bronze som man gjorde for rigtig mange år siden og de ting de støbte så også rigtig gamle ud. Der var også nogle der lavede figurer af sten. Mange af figurerne var gamle guder som f.eks Odin og Magnus følte sig bedre tilpas i deres selskab end i kirken, selvom han ikke var kommet tættere på kirken end diget. Vikingerne så ud til at hygge sig på trods af kulden de havde også noget varm kaffe og mjød til at varme sig ved, det var så hyggeligt at Magnus besluttede sig til at blive et par dage.
18. december
Øv, øv det mig Mangus igen. Jeg vil drille hin skolelær så hælt så mejt van på hins bil at det tog hins dreng næsten en tim å start imårs, kås hvå jeg grint men det ikk smart, hun opdatt mig å så måt jeg in å læs. Jeg måt ås regn å nu har hun sat mig te å skriv. Å har jeg fåt risngrø – NEJ. Måt nøjs me havergryn å rubrø. Ellers har jeg drilt hins kat å hun selvom de mejt sød. Da hun sku kør kom jeg mæ – så har set fler spøelsesrensdyr å nogle julmænd, jeg trod kun der va en! å en mas juletræ mæ lys å lys der blinkt i mang farver, det te å bli sviml i hodet a så nu ve jeg sov. Gonat – har ikk lovt å la vær mæ å lav ulykker!

 

19. december
Magnus vågnede ved at hunden og katten legede tagfat hen over dynen. Da han ikke syntes han skulle nyde mere af at læse og skrive skyndte han sig over på den anden side af gaden og det uden hverken at drille eller lave ulykker. På den anden side var der et hus med en butik. De gamle havde sagt at der boede en bager og nogle sagde at der også havde været en skole. Magnus kiggede ind, der duftede ikke af brød og kager, så…. det var nok ikke en bager. Der var ingen tavle og skoleborde så  måske var det heller ikke en skole – selvom der var gyyys….. mindst en milliard bøger. Magnus hørte trin, det var købmanden, hun satte sig ind og skrev på sådan en maskine som drengene legede med – men det så ikke helt så sjovt ud. Magnus kom i tanke om at tipoldefar engang havde forlagt ‘Nissernes hemmelige bog bind 1’ og siden havde ingen kunnet finde den og ingen kunne bruge ‘Nissernes hemmelige bog’ fordi bind 1 manglede – nu havde han, Magnus, fundet den! Ja det vil sige ikke helt fundet den, men der var da en chance for at den var et sted mellem de en milliard bøger.
21. december
Som du sikkert husker var Magnus ikke ret glad for at skrive og selvom han var stukket over til alle købmandens bøger har han nok alligevel været bange for at blive sat igang, ihvertfald havde han sørget for at det var teknisk umuligt at skrive julehistorie igår.
Ok, Magnus du vinder: Jeg lover at du ikke skal skrive julehistorie, hvis du til gengæld lover at lade være med at forhekse serveren!
Måske husker du også at Magnus mente at ‘Nissernes hemmelige bog’ bind et kunne gemme sig blandt de en milliard bøger som stod i huset. Magnus var et øjeblik ganske tilfreds med sig selv, men så kom han til at tænke og den slags er farligt. Magnus blev ganske mismodig – hvordan skulle han finde ‘Nissernes hemmelige bog’ blandt alle de bøger og ovenikøbet havde han meget svært ved at læse! Et var sikkert, lige meget hvor gerne Magnus ville klare opgaven og tage æren selv, kunne han ikke – han havde brug for hjælp, men hvor skulle han finde den – Sortemis måtte vide noget! Altså gik Magnus ud for at finde Sortemis! Magnus fandt den på vej op mod gården og de blev enige om at liste op og spise for siden at snakke i laden. Sortemis selv kendte ikke noget til ‘Nissernes hemmelige bog’, men den vidste at der i det bagerste rum i antikvariatet (det var butikken og sådan en solgte gamle bøger) boede en tudsegammel edderkop bag den inderste reol, og den havde boet der altid. Magnus takkede og tog tilbage for at finde edderkoppen!
22. december
Magnus var taget tilbage til antikvariatet for at finde den gamle edderkop. Før han forsvandt ind til bøgerne smuttede Magnus dog en tur i køkkenet, han havde nemlig opdaget at købmanden var glad for kager og det passede ham rigtig godt. Han havde også fundet ud af at hun godt kunne lide musemad, altså ost, men det holdt Magnus sig fra!
Da han havde tiltusket sig lidt kage gik Magnus ind for at finde edderkoppen. Han møvede sig ind i det bagerste af antikvariatet og ned til den nederste reol, for den da! hvor var der mange bøger! Ikke nok med at reolerne var tæt pakket, de stod også i kasser på gulvet så Magnus måtte kravle over kasser for at komme frem! Langt om længe nåede Magnus ind til reolen, men hvor var fru edderkop? Han kiggede rundt i reolen – masser af spind, men ingen edderkop. Så kom han til at kigge over i et hjørne af vinduet – der sad HUN, hun var kæmpestor og tudsegrim! yiirk, Magnus blev helt bange! ‘Øhh goddag fru Edderkop’, sagde Magnus,’Jeg ville bare spørge om du ved hvor ‘Nissernes hemmelige bog’ bind et er?’ – ‘Hvem siger jeg ved det? Og hvis nu jeg ved det, hvorfor skulle jeg så fortælle dig det’ svarede edderkoppen vrissent. ‘Øhh, Sortemis’, sagde Magnus og fik tårer i øjnene. ‘Nå, ja – jeg har hørt om den bog, men det er lang tid siden jeg har set den, vi får brug for hr.  Bogorm, men han er rejst udenlands med en bogpakke.’, sagde edderkoppen.
23. december
 Magnus blev lidt ked af det,  tænk sig at være så tæt på bogen og så ikke få fat i den bare på grund af en forfløjen bogorm. Magnus forlod antikvariatet i temmelig nedtrykt sindstilstand og det passer sig ikke for en nisse og specielt ikke ved juletid.Snestormen rasede igen og det var bidende koldt, Magnus besluttede sig for at besøge en af landsbyens gamle bygninger – mejeriet! Da intet var som det plejede, var det nu således at bygningen lignede sig selv, men mejeri var der ikke! Det lugtede dog lidt af ost for der var ostebutik.
Ostemanden var ved at lægge ost på plads og hans dreng hjalp til – Magnus var i så skidt humør at han besluttede sig for at drille. Af og til syntes drengen at han så en lille skikkelse med hue rende forbi med en ost. Da ostemanden mente de snart var færdige, kiggede han på hylderne – der var et syndigt rod! ‘Hvad hulen laver du, har du snorksovet?’, sagde ostemanden til sønnen. ‘Det var en nisse’, sagde drengen. ‘Sådan noget vrøvl’, sagde faderen, for han kunne ikke se Magnus.
24. december
Magnus der havde været lidt ked af det var blevet helt opstemt af sine drillerier, desværre. Ja der er ikke noget galt i at være glad, men det er skidt at man skal drille andre for at være det. Magnus havde sneget sig med drengen hjem og sov på hans værelse. På trods af det postyr han havde lavet i ostebutikken sneg han sig alligevel ud i køkkenet, brød og ost – jaja det ku´ da spises, men Magnus længtes alvorligt efter risengrød. Magnus gik igen ud i byen, da han nåede forbi mejeriet mærkede han en velkendt duft  – uuhmmm, risengrød! Duften kom fra den modsatte side af gaden – Præstegården! Magnus var ikke meget for at skulle derind, men tanken om risengrød overvandt ulysten. Magnus sneg sig ind, troede han, for han blev mødt af en pige i fin kjole. ‘Hej lille nisse, hvad hedder du?’ sagde hun. Magnus var ved at sætte sig på halen af overraskelse, ‘Øøhh, øhh Magnus’ sagde han.
Magnus legede med pigerne, så blev der kaldt – de skulle i kirke. ‘Vi tager Magnus med’, råbte pigerne og sådan blev det. Da de skulle hjem, ville Magnus snige sig forbi præsten, som var pigernes mor. Hun fangede ham, ‘Goddag Magnus’, sagde hun, ‘hvis du ikke har andet du skal, kunne du tage med ned i præstegården og få julegrød’. Det lod Magnus sig ikke sige to gange, han tog med hjem. Da han havde leget lidt med pigerne kom præsten – pigerne skulle være med til at sætte grød op til nisserne. Magnus gik med, der var mange nisser! Der var også nogle han kendte – og der var hans mor, hvor blev Magnus glad! Hun var nu ikke så tosset, hende præsten. Og sådan gik det til at Magnus flyttede ind i præstegården.